Wat niet mocht...

Een overzicht van censuur, ernstige en minder ernstige gevallen van vrijheidsbeknotting in NederlandEens een moordenaar....

HILVERSUM - 30 januari 2004 Volkert van de G. heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen Twee Vandaag. In een uitzending in juli (verzorgd door de EO) werd gesuggereerd dat de moordenaar van Pim Fortuyn ook verdacht wordt van de moord op milieuambtenaar C. van de Werken in 1996. Volgens Volkerts advocaat W. Jebbink stond de uitzending ‘in het teken van het proberen te bewijzen dat Volkert het gedaan heeft’ en ‘hebben de makers geen wederhoor gepleegd’. Hij beticht de makers van onzorgvuldige journalistiek.


Filmlinks verboden

AMSTERDAM - 30 januari 2004 De beheerders van de internetsites emule.nl en donkeyportal.nl zijn door filmdistributeur A-Film gesommeerd te stoppen met links naar filmbestanden aan te bieden. Dat hebben de beheerders bevestigd.


Gevaarlijke leerlingen

MIDDELBURG - 2 februari 2004 Voor het bedreigen van twee leraren is een 13-jarige jongen aangehouden en ingesloten door de politie in Middelburg. Bij een huiszoeking werden een nepwapen en een van diefstal afkomstige auto-embleem gevonden. In Amsterdam zijn vier leerlingen van het Marcanti College van school verwijderd nadat zij voor docenten een dreigbrief op de school achterlieten. In de brief zat een kogel. De politie van Zaandam heeft een 16-jarige jongen opgepakt omdat hij via e-mail drie leraren van een school in zijn woonplaats had bedreigd. De jongen heeft bekend.


Peter ‘politie-rot-op’ De Vries

HILVERSUM - 3 februari 2004 Justitie heeft tevergeefs geprobeerd videomateriaal van Peter R. de Vries, over het vermoorde echtpaar Muller, in beslag te nemen. Het zou Justitie gaan om het interview dat Peter had met de verdachte in deze moordzaak, Paul de R., de man die al jaren op het huis van het vermoorde echtpaar paste. Volgens De Vries werd hem eerst tweemaal telefonisch verzocht het beeldmateriaal te leveren. ‘Nadat ik had geweigerd, kwamen er twee rechercheurs met een bevel van de rechter-commissaris. Ik heb hun de deur gewezen.’


Personeel poedert neus KLM

SCHIPHOL - 4 februari 2004 Elf KLM-medewerkers van de bagageafdeling op Schiphol zijn aangehouden op verdenking van cocaïnesmokkel. Volgens Justitie hebben zij koffers vol kilo’s cocaïne uit vliegtuigen langs de douane weten te smokkelen. De medewerkers konden met hun Schiphol-passen bijna zonder controle van het beveiligde naar het openbare deel van de luchthaven komen en op deze manier vermoedelijk honderden kilo’s drugs het land in brengen.


Lazrak krijgt tomaat

DEN HAAG - 4 februari 2004 Tweede Kamerlid Ali Lazrak (SP) is door Marijnissen uit de fractie gezet. Lazrak kreeg ruzie met de fractie omdat hij, vanwege financiële problemen, weigerde nog langer een groot deel van zijn salaris af te staan aan de partijkas. Ook vindt hij dat Marijnissen de leden van de fractie schoffeert.


S1ngle weer alleen

UTRECHT - 5 februari 2004 De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat de uitgever van S1ngle Magazine onmiddellijk moet stoppen met het gebruik van deze titel. Stripmakers Hanco Kolk en Peter de Wit hadden dit in een kort geding geëist omdat de naam te veel leek op de strip S1NGLE die zij dagelijks voor Het Parool maken. Volgens de rechter is het gebruik van de titel ‘een ontoelaatbare inbreuk op het auteursrecht van de stripmakers’.


Pepperspray levensgevaarlijk?

TILBURG - 5 februari 2004 In een politiecel in Tilburg is een 20-jarige man uit Oisterwijk overleden, nadat hij de voorgaande nacht door de politie met behulp van pepperspray werd aangehouden voor mishandeling van een agent. Volgens de familie ging de man naar het ziekenhuis om zijn maag te laten leegpompen na een mislukte zelfmoordpoging. Hier werd hij door de politie gearresteerd, nadat zijn gewaarschuwd waren door de portier.


VK: Willem H en E gelinkt?

AMSTERDAM - 7 februari 2004 De hoofdstedelijke vastgoedhandelaar W. Endstra spant een kort geding aan tegen de Volkskrant omdat zij in het artikel ‘Willem H. sleutelrol in liquidaties’ Endstra in direct verband brachten met een reeks liquidaties, die gepleegd zouden zijn door Heineken-ontvoerder Willem H.


Ondertitels verboden

RIJSWIJK - 11 februari 2004 Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) heeft op last van het Openbaar Ministerie en in samenwerking met het team Opsporing piraterij van de FIOD-ECD de website www.ondertitels.nl gesloten. De site bood ondertitels van meer dan 5000 speelfilms aan, waaronder films die nog niet in de Nederlandse bioscopen zijn verschenen. Volgens BREIN-directeur T. Kuik ‘wordt [het] nu toch weer moeilijker voor piraten om illegale kopieën met Nederlandse ondertiteling te kunnen leveren, waardoor de illegale omzet zal verminderen’.


Heeft u misschien geen kleingeld?

ROTTERDAM - 13 februari 2004 Bewoners van de havenstad worden deze weken onder het motto ‘Geef om hem, niet aan hem’ opgeroepen geen geld meer te geven aan bedelaars, junks en daklozen. Sinds vorig jaar geldt in de stad een bedelverbod. De initiatiefnemers van de campagne vinden dat het publiek beter een straatkrant kan kopen of organisaties kan steunen.


Frauderend bouwen

DEN HAAG - 16 februari 2004 Uit een schaduwboekhouding die het Openbaar Ministerie en De Telegraaf in handen hebben gekregen is een nieuwe bouwfraude aan het licht gebracht. Alle grote bouwbedrijven zouden hierbij betrokken zijn en met vele projecten in Nederland gesjoemeld hebben. De NMa is een groot onderzoek begonnen. De nieuwe klokkenluider wenst anoniem te blijven en is inmiddels ondergedoken omdat hij van het Korps Landelijke Politiediensten te horen kreeg dat hij voorzichtig moet zijn.


No Angels on tape

OIRSBEEK - 17 februari 2004 Een aantal cameramensen van de Duitse WDR is mishandeld toen zij opnames wilden maken van het clubgebouw van de Hells Angels na aanleiding van de vondst van de drie lijken in een beek in Echt. De gemaakte videobanden werden door de Angels vernietigd.


Cd-r/dvd-r piraat ontdekt

AMSTERDAM - 19 februari 2004 De opsporingsdienst van de belasting, FIOD- ECD, heeft in een woning in Amsterdam een kopieerstudie van een cd-r/dvd-r piraat ontdekt die beschikte over twee computers met meerdere branders en een collectie van ruim 1600 illegale kopieën van verschillende titels. Het ging hoofdzakelijk om computerspellen en interactieve software. Volgens de FIOD ‘maken piraten over het algemeen geen voorraad aan maar branden alleen op bestelling’. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en de apparatuur en dragers werden in beslag genomen.


Plooy in de plooi

AMSTERDAM - 19 februari 2004 De Amsterdamse officier van Justitie K. Plooy heeft na ernstige bedreigingen besloten te stoppen met zijn werk als bestrijder van de zware georganiseerde misdaad. Plooy deed vooral onderzoek naar Hollandse en Joegoslavische criminele netwerken in de hoofdstad. In augustus vorig jaar kreeg Plooy het bericht dat er een aanslag op zijn leven werd beraamd.Terug