Wat niet mocht...

Een overzicht van censuur, ernstige en minder ernstige gevallen van vrijheidsbeknotting in Nederland


De programma's voor vanavond zijn...

24 november 2003 "We moeten af van dat rare monopolie." VVD en D'66 zijn van mening dat de publieke omroepen nu eindelijk eens hun programmagegevens aan derden moeten vrijgeven. Op deze manier kunnen ook de commerciële omroepen en uitgevers eigen programmabladen/TV-gidsen gaan uitgeven. De beide partijen willen binnekort een wetsvoorstel indienen om een einde te maken aan het monopolie van de publieke omroepen.


Leefbaaf Rotterdam blaast hoog van de minaret

27 november 2003 Volgens de Rotterdamse wethouder Pastors (Leefbaar Rotterdam) mogen er in de stad de komende vijf jaar geen minaretten meer worden gebouwd. Islamieten zouden volgens hem eerst beter moeten integreren in de maatschappij. Dus: De eerste moskee die mannen en vrouwen in één ruimte laten bidden mag volgens Pators wel een maar liefst 100 honderd meter hoge minaret bouwen. (Krijgt de synagoge dan ook een torentje?)


De aard van het beestje

27 november 2003 De gemeente Mijdrecht heeft een straatverbod opgelegt aan ... een kat! Het beestje zou veel overlast veroorzaken door in de buurt vele vissen en vogels van omwonenden te verorberen. De rovende kater mag nu allleen nog aangelijnd de deur uit.


Hoge straffen voor voorbarige Sinterklazen

27 november 2003 Sinterklazen die zich voor de 5e december in Deventer op straat begeven, riskeren een boete van 2250 Euro of drie maanden in de gevangenis! Traditiegetrouw komt de Sint op 5 december in de stad en daarom is er in de Algemene Plaatselijke Verordening een straatverbod opgenomen voor nep-Sinterklazen die zich voor die datum in de stad durven vertonen.


Ander tijden voor Top 1000 Allertijden

28 november 2003 De Holland Media groep eist van Radio Veronica dat zij onmiddelijk een andere naam kiest voor haar eindejaarslijst met populaire liedjes, de 'Top 1000 Allertijden' . Het recht op gebruik van deze merknaam ligt volgens Yorin FM (onderdeel van HMG), bij deze Groep, omdat het vroegere Veronica hier een aantal jaren gelden in opging.


Hoogervorst rookvrij

28 november 2003 Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) houdt toch vast aan zijn plan om per 1 januari 2004 de horeca rookvrij te maken. Ook mag er geen uitzondering worden gemaakt voor verpleeghuizen en psychiatrische ziekenhuizen.

Volgens Hoogervorst zijn allerlei ventilatiesystemen geen afdoende oplossing.


Penisnijd

4 december 2003 Burgemeester Deetman van Den Haag heeft aangifte gedaan van 'schennis van de openbare eerbaarheid' en 'belediging jegens de burgemeester'. De burgervader voelde zich gegriefd nadat een fan van ADO Den Haag zijn 'mannelijkheid had getoond' terwijl hij met Deetman op de foto ging.


Suske en Wiske en de Tuf-tuf terroristen

4 december 2003 De Standaard Uitgeverij, de uitgever van Suske en Wiske, wil de Tuf-tuf Club laten verbieden. De club mensen, die zich verzet tegen de vele snelheidscontroles en in Belgie wordt omschreven als "flitspaalvandalen" en "snelwegterroristen", schendt volgens de uitgeverij het auteursrecht. De club ontleent zijn naam aan het gelijknamige stripalbum van Suske en Wiske. De voorzitter van de afdeling Belgie, Willem L., zit in voorarrest omdat hij wordt verdacht van het in brand steken van flitspalen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse tak Harald Kolijn moet er snel iets gebeuren om de Tuf-tuf Club van de naderende ondergang te redden.


Smakeloze Balkenende

10 december 2003 Premier Balkenende overweegt juridische stappen tegen zorgverzekeraar Azivo, die hem in een advertentie in zijn hemd heeft afgebeeld. De tekst: "Wie de gezondheidszorg uikleedt, staat zelf in zijn hemd." Balkende vindt de foto "smakeloos".


AEL in de ring

10 december 2003 De Amsterdamse politie heeft een viertal demonstranten van de Arabische-Europese Liga opgepakt omdat zij 'een levensgevaarlijke actie' hielden op de ringweg A10. De demonstranten deelden op de ringweg aan automobilisten pamfletten uit over het Palastijns-Israëlisch conflict.


Sluierleed -deel ...

13 december 2003

Affiches van De Gesluierde Monologen zijn na een telefonisch dreigement verwijderd uit het Amsterdamse theater De Brakke Grond, waar de voorstelling momenteel te zien is. Op de poster staat een zwartgesluierde vrouw afgebeeld van wie alleen de ogen zichtbaar lijken te zijn. Maar wie goed kijkt, ziet haar blote lichaam subtiel door de sluier heen schemeren. Volgens Nan van Houte, artistiek directeur van NEStheaters waartoe de De Brakke Grond behoort, past de verwijdering in het beleid: "Wij vinden dit geen item." Men overweegt een tweede versie van de poster te maken waarin het naakte lichaam is weggelaten.


Komrij:

15 december 2003
" En zeg U dit: als uw gejuich oprecht is
Zorg dat het kind een leven krijgt dat echt is
Gun het een stem, een hart, een eigen pad
En schop de monarchie onder haar gat."

De redactie van NRC kon de laatste zin in het Amalia-gedicht van de Dichter des Vaderlands Komrij niet waarderen. Tot nu toe werd ieder gedicht van de Dichter op de voorpagina geplaatst, maar deze poetische exercitie verdween naar pagina drie. Vooral de chef Binnenland verwachtte problemen en bleek het "geen goed gedicht" te vinden.


NSB houzee?

19 december 2003 Het Rotterdamse raadslid Michiel Smit (NieuwRechts) doet aangifte tegen fractieleider Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam wegens belediging. Tijdens een raadsvergadering zei Sørensen tegen Smit en diens fractiegenoot Van Heijden: "Houzee kameraden. Jullie lijken wel NSB'ers." Toen hij de NieuwRechts-leden bij een stemming hun rechterhand zag opsteken, legde hij onwillekeurig de link, verklaart Sorensen. Omdat hij ook net een boek over de NSB in Rotterdam heeft gepubliceerd, "floepte het er per ongeluk uit".

Smit: " Niks per ongeluk. Hij had het al eerder gezegd. En zijn excuses zijn onoprecht."Terug