Wat niet mocht...

Een overzicht van censuur, ernstige en minder ernstige gevallen van vrijheidsbeknotting in Nederland

 

Informatie wel bekend, niet openbaar

23 oktober 2003 - De parlementaire commissie in de Tweede Kamer heeft informatie ontvangen van de AIVD (Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst) die niet in de openbaarheid mag verschijnen. Dit heeft VVD-fractievoorzitter Van Aartsen op 22 oktober tegenover journalisten verklaard. De fractievoorzitters van de grootste partijen hebben zitting in deze commissie. Waarom deze informatie niet naar buiten mag worden gebracht is niet bekend.

Die piercing past ons allemaal

23 oktober 2003 - "Er is geen wettelijke basis om het dragen van piercings te verbieden, tenzij de veiligheid van de agent in het geding is", aldus de voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, H. van Duijn. De Bond reageert hiermee op het plan van de politie Twente om het dragen van piercings door agenten te verbieden. Volgens Van Duijn komt de politie "met dit verbod aan de lichamelijke integriteit van een agent."

Kraakverbod treft ook anti-kraak

24 oktober 2003 - De Tweede Kamer heeft de anti-kraakmotie van het CDA aangenomen. Dat betekent dat het kraken van kantoorpanden volledig verboden wordt. Volgens voorzitter Merijn de Jong van studentenvakbond LSVB zijn de gevolgen daarvan verstrekkend. Niet alleen voor krakers, maar ook voor studenten die via een anti-kraakregeling kantoren bewonen.

Extreemrechtse antipedofielen

25 oktober 2003 - Antifascisten hebben zaterdag rondom het Centraal Station in Amsterdam een demonstratie van het comité 'Stop Martijn' tegengehouden. Burgemeester Cohen had de demonstratie aanvankelijk goedgekeurd. De tegendemonstranten en aanhangers van het comité raakten verschillende keren slaags met elkaar. De ME moest met traangas optreden om de groepen uit elkaar te houden. Uiteindelijk verbood Cohen het comité van 'Stop Martijn' om verder de stad in te trekken. Het comité is opgericht als reactie op de stichting 'Martijn', een groep die opkomt voor de belangen van pedofielen in Nederland. Een van de initiatiefnemers van het comité 'Stop Martijn' is Michiel Smit, die vorig jaar 'Leefbaar Rotterdam' moest verlaten vanwege extreemrechtse sympathieën. Hij vertegenwoordigt nu 'Nieuw Rechts' in de gemeenteraad van Rotterdam.

NRC WOBt Balkenende

30 oktober 2003NRC Handelsblad gaat in hoger beroep in de zaak die ze verloor van minister-president Balkenende. De krant wilde via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) stukken over de kabinetsformatie opvragen. Dat verzoek werd eerst door Balkenende en later door de rechtbank afgewezen. Een kabinet samenstellen zou een politiek proces zijn en geen bestuurlijk proces, oordeelde de rechtbank. NRC is zeer nieuwsgierig of dit oordeel overeind blijft bij de Raad van State. Eind dit jaar wordt de uitspraak verwacht.

Museumplein krijgt alcoholverbod

1 november 2003 - Het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid heeft op het museumplein ter hoogte van Albert Heijn een alcoholverbod ingesteld, omdat alcoholisten daar sinds enige tijd ‘overlast’ veroorzaken. Het verbod wordt over een jaar geëvalueerd.

Loesje verstoten

3 november 2003 - De gemeente Arnhem zoekt ruzie met Loesje, de vereniging die al bijna twintig jaar posters en affiches met ludieke teksten door Nederland verspreidt. Arnhem heeft Loesje een dwangsom van € 68,07 per illegaal geplakte poster opgelegd. Volgens Loesje’s woordvoerder moet zij daardoor haar geboorteplaats verlaten, aangezien zij onmogelijk de boetekosten kan dragen voor elke illegaal geplakte poster. Het is Loesje een raadsel waarom de gemeente Arnhem zich sinds een jaar plotseling tegen haar heeft gekeerd en haar aansprakelijk stelt voor straatvervuiling. Loesje vindt dat Arnhem het recht op vrijheid van meningsuiting aantast. Ook wijst de vereniging op een uitspraak van het kantongerecht, dat eerder bepaalde dat Loesje geen opdrachtgever was voor het illegaal plakken van affiches.

Wel spamverbod, geen boete

5 november 2003 - Spammen (het versturen van ongewenste commerciële e-mails) wordt bij wet verboden. Minister Donner van Justitie wil echter geen strafrechtelijke boete invoeren voor overtreders van het spamverbod. Hij vreest voor overbelasting van de rechtbanken.

Cruijff en Ajax- supporters willen boek verbieden

6 november 2003 - Johan Cruijff en de supportersvereniging van Ajax hebben uitgeverij Tirion voor de rechter gedaagd. De uitgever heeft zonder toestemming een fotoboek van de beroemde voetballer uitgegeven. De zwart-wit foto's, gemaakt door fotograaf Guus de Jong, zouden kopieën zijn van de originele kleurenfoto's die vijf jaar geleden door de fotograaf aan de supportersvereniging zijn verkocht. Cruijff is op dit moment bezig met het samenstellen van een (foto)boek en vindt dat door de ongeautoriseerde uitgave zowel het portretrecht als het merkrecht zijn geschonden.

Bijbaantjes verboden

7 november 2003 - De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep wil omroepmedewerkers verbieden ook voor commerciële zenders te werken. Op deze manier wil het bestuur een duidelijke scheiding aanbrengen tussen commerciële en publieke radio en tv. De publieke omroep moet namelijk "een duidelijk publiek karakter" krijgen, aldus een woordvoerder. Een exacte ingangsdatum voor de maatregel is niet te geven, omdat contracten over bijbaantjes per omroep verschillen: "We vinden het onaardig om lopende contracten aan te pakken."

Harry duldt geen read-a-likes

7 november 2003 - Het oorspronkelijk Russische boek Tanja Grotter en de Magische Contrabas mag in Nederland niet verschijnen. Het verbod werd geëist door Harry Potter -schrijfster J.K. Rowling en haar uitgever Time Warner, omdat het "opvallend veel overeenkomsten vertoont met de Harry Potter-serie".

Margarita en Edwin verliezen weer

7 november 2003 - Prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn hebben een kort geding tegen de uitgeverij van HP/De Tijd (Audax Publishing) verloren. Het echtpaar was van mening dat de uitgeverij nog manuscriptkopieën van eerdere gesprekken in haar bezit zou hebben en dat deze tot eventuele nieuwe publicaties zouden kunnen leiden. De rechter was er echter niet van overtuigd dat Audax Publishing nog manuscripten in haar bezit heeft. Wel oordeelde hij dat nieuwe verhalen naar aanleiding van de eerdere interviews niet zonder schriftelijke toestemming van het echtpaar mogen worden gepubliceerd.

Opzij geweerd uit India

10 november 2003 - De Indiase ambassade in Nederland heeft twee journalisten van Opzij een visum voor India geweigerd. De verslaggeefster en fotojournalist wilden voor het blad een reportage maken over opvangtehuizen voor prostituees in Bombay, die zijn opgezet door de Nederlandse hulporganisatie NCDO. Volgens Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys kunnen zij alleen een visum krijgen als Dresselhuys een verklaring tekent waarin zij de twee journalisten verbiedt in de stad, dus buiten het tehuis, interviews af te nemen. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) is woedend over dit voorval en wil internationale druk op India gaan uitoefenen.

Feministen dagvaarden SGP en de staat

13 november 2003 - De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) en de Nederlandse staat zijn door het Clara Wichmann Instituut gedagvaard wegens het discrimineren van vrouwen. De SGP staat vrouwen niet toe volwaardig lid te zijn van de partij. Een aantal maatschappelijke organisaties steunen het Instituut, omdat het uitsluiten van vrouwen in strijd zou zijn met de grondwet en internationale verdragen.

Quote-redactie onder vuur

20 november 2003 – In de nacht van zondag op maandag zijn er kogels afgevuurd op het redactielokaal van Quote aan de Singel in Amsterdam. Een paar dagen tevoren is ook het huis van Maarten van de Biggelaar, uitgever van Quote, onder vuur genomen. De daders zijn onbekend. De redactie speculeert dat er verband is met de publicaties, precies een jaar geleden, over Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en diens relatie met vastgoedmagnaat Willem Endstra. Quote-hoofdredacteur Jort Kelder: ''Dit is gewoon bizar. Je vraagt je af; waarom wij? Quote is een lifestyle- zakenblad, zoveel ruzie maken we niet. We doen gewoon ons werk, ik weet helemaal niet wie dit heeft gedaan, maar als iemand klachten heeft heb ik liever dat we een kop koffie met hem drinken, dan dat de kogels door het plafond gaan. ''Terug