De Dorpspomp

PvdA Senator Erik Jurgens schrijft in de Volkskrant dat Mein Kampf van Adolf Hitler in Nederland verkrijgbaar moet zijn. Er is nu een hele generatie mensen die “het alleen nog maar kennen van horen zeggen”. Hij vindt dat de overheid, die sinds de Tweede Wereldoorlog de auteursrechten heeft, een nieuwe geannoteerde Nederlandse versie moet uitgeven. Maar moet Mein Kampf überhaupt verkrijgbaar zijn?


Anneke Slot, verkoopt tabakswaar, kranten en tijdschriften in de Amsterdamse Baarsjes:

“Van mijn mag het. Ik vind dat er helemaal niets zou moeten worden verboden. Ja toch, iedereen moet alles kunnen lezen.”


Mark Leijendekker, chef-opinie NRC Handelsblad:

“Daar heb ik nog niet zo over nagedacht. We zijn nu net met een stuk daarover bezig, maar ik heb het oorspronkelijke stuk van Jurgens nog niet gelezen. Naar mijn mening hangt het er van af hoe het door anderen wordt ervaren, of mensen het als discriminerend of racistisch ervaren. Dat is een factor die meespeelt."


Alex van Veen, redacteur Ravage:

“Daar heb ik niet zo’n problemen mee. Ik vind dat het moet kunnen, maar wel met een duidelijke verklaring waar het boek betrekking op heeft en waartoe het geleid heeft. Maar wie wil dat boek nog hebben? Ik ben sowieso tegen het verbod op publicatie van boeken.

Het is de verantwoordelijkheid van de uitgever, maar ik vind wel dat er een begeleidende tekst bij moet. Het is belangrijk om de lezers uit te leggen in duidelijke bewoording wat voor rommel het is. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als er een literatuurlijst in zou staan met informatie over wat het fascisme heeft aangericht. Ik zou het wel zou raar vinden als er winst meegemaakt zou worden. De eventuele winst zou naar een goed doel moeten gaan.”


Patricia Bosboom, woordvoerster van de Anne Frank Stichting;

“Wij zijn niet zo snel voor het verbieden. En als het voor een ‘zakelijke berichtgeving’ is, dat is een juridische term, hetgeen betekent dat het in een historisch kader wordt geplaatst, vinden wij dat zeker geen probleem. Het idee van Jurgens was ook om publicatie van een geannoteerde versie toe te staan. Als het gaat om een niet geannoteerde versie, daarover doen we geen uitspraak. Maar daar gaat het nu niet over.”


Frank Vémo, kok schuine streep vertaler:

“Dat heb ik gehoord ja. Dat vind ik een goed idee. Ik heb zelf ooit moeite gedaan om het in België te vinden, maar dat was niet gelukt. Ik heb toen wel een soort bloemlezing uit Mein Kampf op de kop getikt en ik moet zeggen, het is razend interessant. Dat moet gewoon verkrijgbaar zijn. Ik wil kunnen lezen wat die gek heeft opgeschreven. Als zo’n oorlogsmisdadiger als Kissinger gewoon boeken mag schrijven, moet Mein Kampf ook te lezen zijn. Censuur daarop vind ik belachelijk. Het is gewoon een historisch document. Er zijn wel meer genocidale boeken geschreven, neem bijvoorbeeld de bijbel. Maar goed, dat is mijn bescheiden mening. De grote angst is natuurlijk dat er opeens jongeren door de straten lopen te paraderen. De redenering is natuurlijk dat als Mein Kampf in de jaren dertig verboden zou zijn dat dan de Tweede Wereldoorlog niet had plaatsgevonden. Tja… Ik snap niet dat het verboden is.”


Willem Hart, van KAFKA, antifascistische onderzoeksgroep:

“Zoals Jurgens dat in de Volkskrant naar voren brengt zal daar niemand bezwaren tegen hebben. De overheid, die de rechten heeft van Mein Kampf, zal dan een geannoteerde versie naar buiten brengen, daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Wij zijn er niet principieel voor of tegen. Iedereen die dat nu wil kan in de bieb of op internet Mein Kampf lezen. En dat gebeurt ook, maar de meeste jongeren gooien het na twee bladzijden lezen in de hoek omdat het zo oersaai is. Dus ook als er een versie uitgegeven zou worden zonder begeleidende tekst hebben wij daar niets op tegen.

Het is nog steeds een beladen onderwerp, en eigenlijk zou er een goeie discussie over moeten komen, maar niet al te lang.”


Stefanie, student Antropologie en ‘bekende’ van Extra!:

“Ik vind ook dat het verkrijgbaar moet zijn. Ik vind dat dat moet kunnen. Dat hoort bij persvrijheid. Maar eh, …Oh nee, het is voor de Dorpspomp.”
Terug