De Dorpspomp

“Alle actualiteiten rubrieken, Netwerk, NOVA, B&vD, Het Elfde Uur, en de Journaals van NOS en RTL, alles kletste gisteravond over de bezuinigingen van het kabinet. Tot onze nationale rekenmeester Gerrit Zalm met een wrang lachje en het gebruikelijke knipoogje zei, 'Ja het is fors!' Hoe fors? Toen kwam het hoge woord er uit, 'Tien miljard'.
Geen enkele politicus, niet Bos, niet Marijnissen, niet Halsema, geen enkele journalist en commentator, geen enkele vragensteller, niemand, geen hond, heeft daarop gezegd: schrap dan in hemelsnaam die 10 miljard voor het JSF-gevechtsvliegtuig bestemd voor de Amerikaanse oorlogsindustrie en de bende van vier, met wie Snip en Snap vorige week nog gezellig hebben ontbeten. Waarom de kassa van oorlogsmisdadigers laten rinkelen als je eigen portemonnee leeg is?”

Willem Oltmans, 17 september 2003


Martin Broek, onderzoeker bij Campagne tegen wapenhandel:

Oltmans heeft gelijk, maar hij overdrijft een beetje, waardoor hij gemakkelijk af te schieten is in de media. Wij zijn net bezig om het allemaal op een rijtje te zetten. De totale kosten voor de JSF is ongeveer 7 miljard euro, maar dit bedrag wordt uitgespreid over een grotere periode die ongeveer loopt tot 2025. Maar het blijft natuurlijk belachelijk. Dit soort uitgaven past niet in een periode van bezuinigingen. In allerlei gebieden wordt er afgebouwd en dan worden dit soort enorme uitgaven gepland.

Onbekende forumredactrice de Volkskrant:

Waar is het voor? Oh, daar heb ik nu helemaal geen tijd voor. Ik zal even een collega vragen of die wil reageren.

Nee. Ik heb het even gevraagd, maar die collega zit schaapachtig te kijken.

Wil je nog even je naam geven?

Nee hoor, daar doe ik niet aan mee. Als ik reageer, dan reageer ik. Hier wil ik gewoon niet op reageren.

Robin Gerrits, redactie binnenland de Volkskrant:

Je kunt natuurlijk met zo een soort reactie alle kanten op, maar in z'n genre is het een terecht verwijt. Het hangt er maar van af wat je belangrijk vindt. Mensen als Theo van Gogh en Oltmans hebben een scherpe mening. Zeker omdat Oltmans een bepaalde reputatie geniet. Overigens niet ten nadele. Hij heeft een talent om prikkelende meningen te verkondigen.

Frans van Buuren, postsorteerder en computerhobbyist:

Oei, is dit Oltmans? Die man is nog wakker. Ik denk dat in de politiek door andere wordt bepaald wat je gaat wikken en wegen. Daarom heb ik ook een hekel aan politiek, omdat je nooit zelf mag kiezen, waartussen je mag kiezen. Oltmans bepaalt het zelf. Media reageren, ze komen niet zelf aan met onderwerpen. Oltmans is geen journalist in die zin dat hij puur alleen reageert. Hij heeft ook zijn eigen meningen.

Marc Leijendekker, chef-opinie NRC/Handelsblad:

Ik voel me niet zo geroepen om hierop te reageren. Daar houdt ik niet zo van. Dit is niet de manier en de plaats om op uitspraken van Oltmans te reageren. Uhm. Ik sta net op het punt om weg te gaan. Dag.

Joost Oranje, NRC-journalist heeft veel geschreven over de JSF:

Oltmans heeft blijkbaar de Algemene Beschouwing niet helemaal gevolgd, want daar is de JSF wel degelijk aan de orde gekomen. Overigens is er formeel nog helemaal geen sprake van 10 miljard. Waar het om gaat is dat de Nederlandse overheid 858 miljoen euro heeft betaald als 'ticket' om mee te kunnen doen aan de ontwikkeling van de JSF. Daarover hebben we drie weken geleden nog in de NRC geschreven. Maar die 858 miljoen kun je inderdaad wel linken aan de bezuinigingen, die worden namelijk de komende jaren aan de VS overgemaakt. Misschien dat het te ingewikkeld is, maar het is wel jammer dat de JSF-affaire zo weinig kritisch wordt gevolgd door politiek en media. Daarin ben ik het wel met Oltmans eens. Uitgerekend zo'n grote overheidsuitgave die door zo'n slimme lobby tussen bedrijfsleven (vooral Stork) en de luchtmacht tot stand is gekomen, hoort door de media extra scherp in de gaten te worden gehouden.

Terug