De lachwekkende AT5 show

De Amsterdamse lokale tv-zender AT5 is morsdood. Een ontstellend gebrek aan identiteit heeft deze, naar eigen zeggen 'Hilversumse kweekvijver', de das omgedaan. Een belabberde nieuwsvoorziening gekoppeld aan een derderangs sterrengala met uitgekauwde bekende Nederlanders bezorgen de tv-kijker het gevoel te leven in een stad waar de schijnheiligheid van de glitter en glamour de boventoon voert.

door Alex van Veen

AT5 ging op 1 april 1992 van start met de bedoeling een lokale nieuws- en actualiteitenzender te worden. Vanaf 1993 is het accent dan ook volledig op nieuws en actualiteiten gelegd. Sinds 1997 zijn de programma's van AT5 niet alleen te ontvangen in de huiskamers van Amsterdam maar ook in die van twintig omliggende gemeenten.

Het afgelopen jaar vierde de zender haar tienjarig bestaan. De dagelijkse vertoning van de beelden 'van toen' deden de kijker met weemoed terugdenken aan de programma's die AT5 met name in de beginjaren zo sympathiek en herkenbaar maakten. De knusse ongedwongen huiskamer-taferelen, waar wel eens wat mis ging, gaven je het gevoel getuige te zijn van typisch Amsterdamse gewoonten. Herkenbaar tot op het bot.

In de loop van haar bestaan is die realiteitszin, destijds vooral vertolkt door krullenbol Ton van Royen, vrijwel geheel verdwenen. Per 1 april van dit jaar heeft de lokale tv-zender voor de zoveelste maal haar 'format' gewijzigd, tot op het lachwekkende af. AT5 meet zich nu met de 'groten'. De inrichting van de studio moet de kijker het gevoel geven dat er druk en professioneel gewerkt wordt in de studio. Het is een mislukte kopie van het zakelijke Journaal.

Om het nog 'interessanter' te maken schuift er nu een speciale sportverslaggever aan in de studio en schakelt de zender 'live' over op lokatie naar het stadhuis voor de laatste nieuwtjes vanuit de gemeenteraad. Tussen de studio aan de Herengracht en het Amsterdamse stadhuis is het vijf minuten lopen...

Al deze kunstmatige veranderingen werken op de lachspieren. De kwaliteit van de nieuwsvoorziening zelf bleef onveranderd, die is gewoon slecht. Het probleem met het redactionele beleid bij AT5 is dat men domweg niet de moeite en de tijd neemt om zich te verdiepen in de geboden materie. Met als gevolg dat de kijker opgezadeld wordt met oppervlakkig nieuws dat geregeld tot verwarring leidt. Hapklare brokken, de waan van de dag.

Wat dat aangaat is het maar goed dat de voorgenomen fusie van AT5 en TV Noord-Holland onlangs is afgeketst. De Amsterdamse zender, die de fusie-onderhandelingen bewust heeft gesaboteerd omdat het niet met dat 'lelijke eendje' wilde samenwerken, kan een voorbeeld nemen aan de degelijke wijze waarop TV Noord-Holland de onderwerpen brengt: rustig, zonder bombarie, met de nodige bronnen en met inbreng van de mensen waar het nieuws betrekking op heeft.

Daarnaast kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat bepaalde nieuwsitems van AT5 worden 'verkocht'. Hoe moet je anders verklaren dat de zender op geregelde basis uitvoerig de verbouwingen en feestelijke openingen van winkelbedrijven en uitgaansgelegenheden in beeld brengt. Dat zijn commercials. En was het soms toeval dat de zender een paar jaar terug opvallend vaak berichten had aan de hand waarvan men aan het noodlijdende Parool kon refereren, destijds eveneens in eigendom van PCM?

De meest wanstaltige vertoning van AT5 op dit moment is ongetwijfeld 'Aan de vooravond', waar presentators Hadassah de Boer en Theodor Holman, in hun hang naar vaste grond op de Gooise matras, op incestueuze wijze bekende Nederlandse gasten presenteren. Je weet wel, van die types waar je dagelijks op de Nederlandse tv mee wordt doodgegooid. Geen Amsterdammer die daar op zit te wachten.

De vraag is of het ooit nog goed komt met AT5, de zender die met een kleine honderd betaalde werknemers volledig wordt bekostigd door de gemeente. Maken we het ooit nog mee dat we weer dagelijks aan de buis zitten gekluisterd voor programma's waarbij de kans reëel is dat je buurvrouw in de studio wordt geïnterviewd? Dat er weer beelden op het scherm worden vertoond die je doen proeven van het dagelijkse leven in de stad? De studio van AT5 moet weer het domein worden van de gewone burger. Desnoods nemen we de boel over, we hebben er recht op.Terug