NOG MEER MEDIA

Debat/film/docu:

De Balie (Amsterdam)

vr.18 & za.19 april 21.30uur -THE WAR GAME van Peter Watkins, GB, 1965

Akelig realistische pseudo-documentaire over de gevolgen van een nucleaire aanval op Groot-Brittannië. Het is 1965. De wapenwedloop tussen de NAVO en de Sovjet Unie is in volle gang, het Koude-oorlogsdenken beheerst de wereldpolitiek. Groot-Brittannië doet volop mee in de race. Een jonge getalenteerde filmmaker, Peter Watkins, vindt dat het publiek beter geïnformeerd moet worden. De BBC ziet zijn voorstel om in documentaire vorm een toekomstige kernoorlog te construeren wel zitten. In 45 minuten laat hij zien waarom een kernoorlog geen optie is. En daarmee gaat de regisseur volgens de BBC alsmede de meerderheid van de critici te ver; de film is te schokkend in zijn realisme. De BBC weigert THE WAR GAME uit te zenden en doet hem voor maar liefst twintig jaar in de ban. Na aandringen van Watkins en enkele medestanders kwam het wel tot een bioscoopuitbreng. De film won echter de Oscar voor de beste documentaire in 1967.

vr.25 za.26 april 21.30uur ‘EXTRA!-AANRADER’ -MANUFACTURING CONSENT: NOAM CHOMSKY AND THE MEDIA Peter Wintonick, Mark Achbar, Can., 1993 Inspirerende documentaire over Noam Chomsky (zie ook de bijlage in dit nummer) , een van de belangrijkste radicale denkers van onze tijd.

Chomsky beschouwt het gebruik van propaganda in democratische samenlevingen als een subtiele vorm van ideologische controle. De media bespelen samen met de overheid de publieke opinie en houden zo de status quo in stand. Hierbij staat de doorsnee berichtgeving over gebeurtenissen in de wereld altijd in dienst van het eigen belang. De filmmakers reizen met Chomsky de wereld rond. Ze portretteren een onvermoeibare en vriendelijke man die de discussie met publiek en pers niet uit de weg gaat. Het portret wordt aangevuld met archiefmateriaal en inventieve illustraties, waarin de berichtgeving over het bloedbad in Oost Timor een belangrijke rol speelt. In de collage van beeldmateriaal vormt Chomsky's gedachtegoed de rode draad. Geestig, uitdagend en verrassend toegankelijk verkent de film zijn politieke overtuiging en zijn analyse van de media.

di.29 april 20.00uur -Rechtsstaat. Maar nu even niet: Communicatiegrondrechten in oorlogstijd

De waarheid is misschien het eerste slachtoffer van oorlog, privacy komt niet veel later onder schot, andere grondrechten volgen. Communicatie is een aantrekkelijk doelwit. Een debat over communicatierechten in oorlogstijd: wat gebeurt er met de persvrijheid - worden we misleid? En welke bedreigingen zijn er voor de privacy? Volg dit programma live via DDS, zie www.balie.nl debalie/Instituut v. Informatierecht UvA/Universiteit van Tilburg/Bits of Freedom

CREA (Amsterdam)

di. 1 april 20.30 uur CREA-Studium Generale programma van de Universiteit van Amsterdam -Kijkers trekken – de taak van de publieke omroep? Debat over de rol van de publieke omroep.

Drie deskundigen: José van Dijck (hoogleraar Film  en televisiewetenschap, UvA), Dr Irene Costera Meijer (Communicatiewetenschap, UvA) en Maarten Huygen (televisierecensent van NRC Handelsblad) zetten hun visie uiteen op de taak van de huidige  publieke omroep, en de kwaliteit van de programma’s en  debatteren met elkaar en de aanwezigen over het nut en de toekomst van de publieke omroep. Waarom moet de overheid een publieke omroep subsidiëren als de commerciële (even) goede programma’s leveren? Wat mogen  wij als kijkers eigenlijk van de publieke omroep verwachten? Plaats: CREA Theater. Toegang gratis. Inlichtingen: 5251420

Felix Meritis (Amsterdam)

za. 26 zo. 27 april -World Press Photo Awards Days

Tot de leukste gebeurtenissen binnen het World Press Photo jaarprogramma behoren de jaarlijkse Awards Days in april. Tijdens deze Awards Days in Felix Meritis worden prijzen uitgeloofd aan de winnende fotografen van verschillende categorieën binnen de journalistieke fotografie. Met vele topfotografen en andere betrokkenen in Amsterdam organiseert World Press Photo fotoscreenings en discussies over verschillende onderwerpen binnen de professionele (pers)fotografie.

Eén van de hoogtepunten van het programma van dit jaar is de eerste World Press Photo Sem Presser Lecture. Voor dit nieuwe programmaonderdeel is Vicki Goldberg uitgenodigd als spreker. Zij is criticus en auteur en schrijft regelmatig voor The New York Times Magazine, American Photo en Vanity Fair. Haar lezing vindt plaats op zaterdag 26 april om 16.00 uur en is gratis toegankelijk voor publiek. Kijk op www.worldpressphoto.nl voor de meest recente informatie over de Awards Days.

Expositie:

Oude Kerk (Amsterdam) -World Press Photo tentoonstelling

Vanaf 28 april t/m 22 juni

Melkweg (Amsterdam)

10 april t/m 11 mei

-Tentoonstelling Verguld Nederland.

Acht Volkskrant-fotografen geven hun beeld van de welvarende samenleving. In een foto-essay geven fotografen Marcel van den Bergh, Guus Dubbelman, Joost van den Broek, Frank Schallmaier, Harry Cock, Martijn van de Griendt, Michaël Ferron en Wim Ruigrok hun persoonlijke visie op de maatschappij. De onderwerpen lopen uiteen van de multiculturele samenleving tot en met de Betuwelijn. Meer informatie: Melkweg Galerie, galerie-theater@melkweg.nl

Nederlands Fotomuseum (Rotterdam)

-Foto Biënnale Rotterdam t/m 21 april

Thema's o.m.: 'Media en leven: beleven, overleven'en 'Media en kunst: ervaren of begrijpen'. Nederlands Foto Instituut en elders. Voor meer informatie : www.fbr.nl

Terug