Redactioneel

Henk Hofland schreef al in november 2002, in één van zijn meer heldere momenten:

"Wij beseffen hier nauwelijks met wat voor intensiteit het Amerikaanse publiek op de oorlog tegen Irak wordt voorbereid. (...) Vaak is er een heftig debat tussen haviken en duiven, (...) maar het gaat niet om de verscheidenheid van meningen. Het is dit niet aflatende beeld van de oorlog in alle media. Iedere dag de reusachtige vliegdekschepen, startende bommenwerpers, soldaten in de woestijn, kaarten van Irak, Saddam, Saddam en nog eens Saddam en de stoeten van deskundigen op televisie. (...) Voor de oorlog feitelijk begint, wordt, door het debat, het publiek overtuigd van zijn onvermijdelijkheid. Voor de beoefenaars van de communicatiewetenschappen en historici is het een traktatie."

Of het vanuit de leunstoel bestuderen van het opzetten van een grootschalige oorlog in een arm Derde Wereldland een traktatie is, daarover kan men van mening verschillen. Maar hij heeft gelijk, er is weinig besef van hoe een moderne Westerse democratische regering haar bevolking met vrijwillige medewerking van onafhankelijke, vrije media klaarstoomt om dit soort verschrikkingen te accepteren en zelfs toe te juichen. De belangrijkste truc om de mensen het idee van een oorlog te laten accepteren is door te focussen op 'het gevaar Irak'. Het leidt af van het voor het internationaal recht veel grotere gevaar de Verenigde Staten van Amerika, een schurkenstaat, die openlijk aangeeft zich niet aan dit recht te houden, de VN 'irrelevant' verklaart en de meest geavanceerde militaire machine uit de geschiedenis inzet om een aanval voor te bereiden. Het gevaar VS is geen onderwerp in de Westerse media.

Een tweede truc: het benadrukken van onvermijdelijkheid. Zodra je een sfeer van onvermijdelijkheid in een land hebt geschapen, wacht het gros van de burgers enkel nog op het startschot, men kan er toch niets meer aan doen. Bovendien wordt het resterende debat enkel bepaald door de vraag "hoe maken we een einde aan Saddam?" Of de VS wel het meest betrouwbare land zijn om hierin het voortouw te nemen, blijft geheel ausser Frage.

Extra! stelde een absoluut niet onuitputtelijk lijstje met 8 kwesties op die in de media eveneens niet of nauwelijks aan de orde zijn gekomen. Dit is des te verwonderlijker omdat Irak al ruim een jaar het nieuws beheerst en je mag dus verwachten dat alle aspecten van het conflict onder de loep worden genomen.

 

 Terug