Redactioneel

We bestaan een jaar. Op 19 oktober 2001 brachten we het eerste nummer van Extra! uit. Het idee om een blaadje op te richten over de media bestond al wat langer, maar de directe aanleiding was 9-11 en de media-overkill die daar op volgde.

Hoe maak je een blad? Geen idee. Er moest een kantoor zijn en een deadline. Dat hadden we al snel geregeld, maar dan? Computers, telefoon, printer al dat soort onzin en dan verhalen schrijven. Tja. Wat kan je eigenlijk zeggen over die media?

Was er een overkill aan berichtgeving? Hoe bepaal je dat eigenlijk? Klaarblijkelijk is een bepaalde hoeveelheid berichtgeving normaal, maar waarom dan precies? Allemaal best ingewikkelde vragen. Er valt een hoop te ontdekken. Heel veel kranten lezen, tv kijken en naar de radio luisteren, en er dan iets slims over schrijven. Er wordt in Nederland een hoop onzin uitgekraamd, zeker als het gaat over de media. Terwijl de uniformiteit onwaarschijnlijk groot is, worden er debatten op de vierkante milimeter gevoerd over de verschillen tussen de NRC en de Volkskrant, over de commerciŽlen en de publieke omroep, over links en rechts. En iedereen heeft het gevoel dat het ergens over gaat. Dat is misschien nog wel het ergste.

Eťn blik naar de ons omringende buurlanden en het valt direct op dat daar racistische en ranzige tabloids bestaan, waarbij vergeleken onze eigen Telegraaf een damesblaadje uit de jaren vijftig is; maar waar ook een oppositie pers is die echt bijt, in tegenstelling tot de krachteloze keffertjes zoals Trouw, Volkskrant en NRC. Ontzettend braaf en voorzichtig allemaal.

Maar goed. Daar zullen we het komende jaar wederom mee aan de slag gaan. Bestond de mogelijkheid een jaar geleden te overzien hoeveel werk het zou zijn, geen verstandig mens zou eraan beginnen. Wisten wij veel.

 

 Terug