Aanvulling op "Democratie; een Boliviaans drama"

( zie Extra! nr 11 )

door Kees Stad

In de vorige Extra! werd al geschreven over de opmerkelijke opkomst van underdog Evo Morales en zijn partij MAS (Beweging naar Socialisme) bij de verkiezingen in Bolivia op 30 juni. Opmerkelijk was daarbij de rol van de VS, die als de dood waren dat Morales, een verklaard tegenstander van de Amerikaanse 'War on Drugs', zou winnen. Morales was bekend geworden als leider van de kleine cocatelers in de Chapare-regio en verzette zich hevig tegen de door de VS getrainde en geleide speciale drugsbestrijdingseenheden die daar huishouden. Typerend was een toespraak die de Amerikaanse ambassadeur Manuel Rocha vier dagen voor de verkiezingen gaf bij de opening van een nieuw vliegveld in Chimoré. In zijn toespraak waarschuwde Rocha voor de gevolgen van een overwinning van Morales. De VS zouden in dat geval economische sancties treffen, waaronder het intrekken van Boliviaanse exportovereenkomsten voor textiel en aardgas. Rocha beweerde bovendien dat MAS banden zou hebben met drugsbendes en terroristen. Om die redenen zouden ook bondgenoten van de VS bij een overwinning van MAS tot zulke maatregelen overgaan. Eerder al had Rocha beweerd dat de cocaboeren de "Taliban van de Chapare" dreigden te worden.

De opmerkingen van de ambassadeur leidden tot felle afkeuring in Bolivia, ook door andere presidentskandidaten. Ook de Nationale Kiesraad verklaarde dat de beweringen van de ambassadeur "illegaal en onjuist" waren. In kranten werd smalend opgemerkt dat de ambassadeur met dergelijke uitspraken Morales alleen maar populairder dreigde te maken.

Morales zelf verklaarde dat hij meerdere doodsbedreigingen had ontvangen, die volgens hem wel eens door de VS georganiseerd zouden kunnen zijn. Rocha's commentaar: "Ik weet niet of hij met die leugen opnieuw zijn solidariteit met de moordenaars en terroristen van 11 september wil betuigen". Morales heeft dit laatste overigens nooit gedaan.Terug