Rintje Ritsma in Ramallah

door comandante Malaria

Nova bracht een indringende reportage over blonde Christenhonden op de Veluwe die uit zuivere liefde voor IsraŽl jaarlijks op kamp gaan als vrijwilligers in het IsraŽlische leger. Een beetje sleutelen, ommetje op patrouille, dat soort dingen. Goed voor het moreel van de echte soldaten.

Nova 19 juli 2002: Nederlandse vrijwilligers in het leger van IsraŽl

Door het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten mijden toeristen IsraŽl steeds meer.
Er zijn echter ook mensen die zich niet laten afschrikken en zich zelfs als vrijwilliger melden voor het IsraŽlische leger. Waaronder dit jaar alleen al zo'n honderd Nederlanders, de meesten niet eens van joodse afkomst. Ze dienen in het leger van IsraŽl, maar verrichten geen gevechtstaken. Bart van der Velden, een 27-jarige godsdienstleraar uit Nijkerk, is zo'n vrijwilliger. Deze week vertrok hij - voor de vierde keer - naar een militaire basis in IsraŽl.


Net zoals die donkere Marokkanen uit Eindhoven of Rotterdam die naar Kashmir gingen, slapen op een woonboot, een beetje Jihad, een beetje zuivere lucht opsnuiven. Slordige reisagent kon niet verhinderen dat ze werden doodgeschoten. Het verschil: de TV dominee gaf zijn zegen aan de blonde goden. In Eindhoven werden de imam en de BVD ter verantwoording geroepen...

Een ander voorbeeld: op CNN zagen we dat president Bush een brief toonde van een 7-jarig meisje wiens vader piloot is en in Afganistan vecht. In de brief schrijft zij dat ze van haar vader houdt, maar als het land zijn dood nodig heeft, zij bereid is om haar vader op te offeren. Bush beschreef dit als Amerikaans patriottisme. Maar stelt u zich eens het omgekeerde voor, dat een Afghaans meisje dit zegt. Meteen zouden wij zeggen: 'wat een cynisme, wat fundamentalistisch, wat een indoctrinatie van kleine kinderen.' Dus er is al iets in onze perceptie. Wat ons shockeert in anderen, doen wij in zekere zin ook.

Voor de argeloze kijker geldt: vrijwillig in vreemde krijgsdienst moet kunnen, als je maar bij de 'goede As' zit.

Reacties op Nova-uitzending.

Voor zover bekend bij de redactie van Extra! waren er in de Nederlandse media geen reacties op de uitzending van Nova te vinden.

Dit is een greep uit de reacties op de website van Nova:
De eerste reactie was van iemand die opmerkt dat deze mensen "niet begrijpen wat de ware boodschap van Christus is" en dat het "voor iemand uit Nederland, wiens enige band met het volk God's woord, de bijbel en de media is," niet passend is om goedkeuring te geven aan de strijdende partijen. Een volgende persoon is "heel erg geschokt" dat Nederlandse jongeren door middel van "uitgekookte opinievorming van een aantal christelijke organisaties in ons land 'geronseld' worden om dienst te doen in een buitenlands leger, waarvan alom bekend is, dat dit leger zich schuldig maakt aan schendingen van de rechten van de mens. " Deze persoon merkt ook op dat dit soort rekruteeractiviteiten hetzelfde zijn als "het rekruteren van Moslimjongeren wat naar verluidt ook door Al-QaÔda in Europa wordt gebezigd."
Iemand vindt dat het "Nederlandse staatsburgerschap" moet worden ontnomen en dat "de verantwoordelijke ronselaars" juridisch vervolgd moeten worden. Het gaat namelijk om de "fundamentele loyaliteit ten opzichte van jouw land". Een ander betreurt de teloorgang van de "saamhorigheid met de hele wereld" en vindt dat Bart, de Nederlandse vrijwilliger, "een heilige" is. Zoals het gaat in dit soort discussies loopt het snel uit de hand. Voor de liefhebber nog een paar citaten:

"En wanneer spreken we over het respect voor de Palestijnen en hun Palestina?"

"Het feit dat je zometeen de keuze niet meer hebt om in een ander leger de dienen dan die van nederland maakt me misselijk. Kijk ik kan met u een hele discussie hebben over IsraŽl en palestina, maar daar gaat het hier toch niet over. Het inzetten om je medemens te helpen is helemaal nog niet zo gek"

"Wat denken die mensen wel niet, als je dan zo nodig wilt dienen in een leger, doe dat dan tenminste in het NL leger, daar zitten ze ook om mensen te springen! En als je dan mensen wilt helpen in IsraŽl doe dat dan bij een hulporganisatie en niet bij een leger dat in OORLOG is."

"Al-QaÔda houdt zich bezig met terreur. Dat is m.i.nog altijd erger dan het schenden van mensenrechten."

"Actief ronselen ten einde gehersenspoeld te worden om terreurdaden te verrichten is inderdaad iets anders, dan jongeren de gelegenheid te geven, VRIJWILLIG uiting te geven van hun solidariteit aan een bepaald land, zonder bemiddeling van dat land zelf."

"Ik ben noch pro noch anti IsraŽl of Palestijnen maar voor zover ik weet woonden er vroeger geen Palestijnen in Kanaan, het land dat nu Palestina genoemd wordt. "

"Exact. Bovendien: Wat hebben de IsraŽlies niet uit de grond weten te stampen. Ze (de zionisten) moeten natuurlijk niet doordraaien en wel tot een beetje eerlijke verdeling komen."Terug