Hoe de CIA Hollywood inpakt

De Franse krant Le Monde heeft een onderzoek gedaan naar de invloed van de Amerikaanse geheime dienst CIA op speelfilms en pakte op 24 juli uit met een uitvoerig verslag. "Hoe de CIA de films in Hollywood schrijft" luidt de titel van het openingsartikel op de voorpagina, dat nog aangevuld wordt met drie artikelen verderop in de krant. Volgens Le Monde wordt er bij het schrijven van de scenario's en het filmen in toenemende mate nauw samengewerkt tussen Hollywood en de CIA of het Pentagon. De 11e september heeft dit proces in een stroomversnelling gebracht. Nadat Hollywood na de aanslagen eerst aarzelde over het produceren van speelfilms over oorlog en terreur en zelfs een aantal films die in de maak waren in de ijskast schoof of aanpaste, is er nu een lawine films losgebarsten die gemeenschappelijk hebben dat Amerikaanse spionnen en militairen er heldenrollen in spelen.

door Kees Stad

Le Monde benadrukt dat een dergelijke samenwerking niet nieuw is (en verwijst naar D.W.Griffith's Birth of a Nation die al in 1915 opgenomen werd) maar de structurele mate waarop het nu gebeurt zou dat wel zijn, en het gevolg is dat elke kritische beeldvorming uitsterft. Als illustratie voor de goede samenwerking tussen de Amerikaanse amusementsindustrie en de regerings-organen, beschrijft de krant hoe de première van Black Hawk Down werd bijgewoond door de minister van Defensie Rumsfeld en vice-president Cheney. De film The Sum of All Fears werd voor de première in het Witte Huis aan president Bush en een aantal van zijn ministers vertoond, waarna de wereldpremière in Washington plaatsvond.

Interessant is ook het interview van Le Monde met Chase Brandon, wiens baan bij de CIA is om film- en tv-producenten te "helpen" om "een juist en onbevooroordeeld beeld van de CIA te geven". Zoals hij het zelf noemt. Openhartig vertelt hij over de prettige samenwerking met de makers van Bad Company (Joel Schumacher), The Recruit (met Robert de Niro en Anthony Hopkins) en van documentaires voor CBS en discovery Channel. Maar vooral blockbuster The Sum of All Fears duikt steeds weer op. "Paramount stuurde ons het scenario op, en ik heb commentaar gegeven. Het was een heel geloofwaardig verhaal, geschreven door Tom Clancy die goed aangeschreven staat bij de mensen in het Pentagon omdat hij altijd veel onderzoek doet en een positief beeld geeft van onze organisatie. Eerder in het interview vertelde Brandon al hoe de afgelopen jaren de beeldvorming sterk verbeterd is doordat de geheime dienst zich niet meer zo afschermt. "We werden afgeschilderd als een organisatie die gespecialiseerd was in staatsgrepen en moorden, en onze agenten leken steevast op inspecteur Clouseau. (...) Tegenwoordig geven de films een veel realistischer beeld van ons. Het Amerikaanse publiek begrijpt eindelijk hoe ingewikkeld onze taak is".

Le Monde 24/07/02, het hoofdartikel is op de website vrij toegankelijk:
www.lemonde.fr/recherche_articleweb/1,9687,285565,00.html of zoek naar "hollywood", "pentagone" en "CIA".

Terug