Paniekstemming op de beursvloer!

Tekorten in de pensioensector groeien nu rap

door onze ex-boekhouder

De derde winstwaarschuwing op rij en een nieuw schandaal rond het blad Extra! hebben vanochtend tot paniekverkopen op de Amsterdamse beurs geleid. De Extra!, tegen tien uur nog 2 procent lager, daalde daarna snel naar ruim 6 procent verlies.

De angstige stemming op de beurs liet de Extra! vanochtend maximaal dalen met 6,6 procent tot 308,97 punten. Dit lage niveau is sinds februari 1997 niet meer gehaald. Rond het middaguur liep het verlies over de hele linie terug en noteerde de Extra! 318,89 punten, een min van 3,6 procent. In Londen en Frankfurt bedroeg het verlies ruim 4 procent.

Vier maanden geleden bereikte de Amsterdamse Extra! met 530 punten zijn hoogste punt van dit jaar. Inmiddels is daar meer dan 40 procent op ingeleverd. Door de snelle daling op de beurs hebben veertig pensioenfondsen te weinig vermogen om aan hun langlopende verplichtingen te voldoen. Een jaar geleden ging het nog om twintig pensioenfondsen. Voor bijna 200 van de bijna 1.000 fondsen dreigt een tekort. Gemiddeld hebben pensioenfondsen de helft van hun vermogen in aandelen gestoken. Er lijkt maar geen einde te komen aan de stroom van negatieve berichten over de Extra! Een van de handelaren zei: "Ik hou mijn hart vast, misschien moet ik maar weer gewoon tweedehands auto's gaan verkopen, zo vind ik er ook geen reet meer aan."Terug