Wat niet mocht...

Een overzicht van censuur, ernstige en minder ernstige gevallen van vrijheidsbeknotting in Nederland

19 maart 2002 Bisschop Hurkmans van Den Bosch heeft het voltallige bestuur van het Bijbels Openluchtmuseum (onderdeel van de Heilige Landstichting in Nijmegen) naar huis gestuurd en zelf een nieuw bestuur benoemt. Volgens de bisschop moet het museum af van het multireligieuze beleid (zij besteed namelijk ook aandacht aan de Koran en de Thora) en Jezus Christus weer centraal stellen in de expositieruimtes. De bestuursleden vinden dat hun ontslag onrechtmatig is en weigeren daarom ook te vertrekken.

2 april 2002 De platenmaatschappij Reprise heeft geprobeerd, om de muzikale ode die de Amerikaanse muzikant Neil Young heeft gebracht aan de passagiers van het toestel dat op 9-11 neerstortte in Pennsylvania, tegen te houden. De platenmaatschappij wilde het niet uitbrengen omdat Young er geen geld aan wilde verdienen. Het nummer, Let's Roll, is een eerbetoon aan de passagiers die, toen ze hoorden dat zich al twee vliegtuigen in het WTC hadden geboord, hebben geprobeerd om de terroristen te over meesteren.

3 april 2002 Het bovenstaande bericht (19 maart ) kreeg nog een staartje. De provincie Gelderland weigert namelijk hetzelfde Bijbels Openluchtmuseum een subsidie van ruim 1,3 miljoen euro te verlenen als het haar multireligieuze beleid zal gaan wijzigen.

5 april 2002 De Stichting Vrouwenwerk Marianne uit Heerhugowaard annuleert een lezing van de Marokkaanse schrijfster Naima El Bezaz, omdat ze bang zijn dat haar openheid over seks te aanstootgevend zou zijn voor de "tamelijk conservatieve lokale Marokkaanse gemeenschap." El Bezaz is verbijsterd over de betutteling, vooral omdat het een Nederlandse organisatie betreft: "Ze denken voor de allochtonen en houden op die manier het taboe in stand. Juist Nederlandse organisaties moeten opkomen voor de rechten van vrouwen."

6 april 2002 Vier demonstranten worden in de Amsterdamse Beethovenstraat gehinderd door enkele mensen uit de joodse gemeenschap, waaronder de orthodoxe rabbijn R. Evers. De vier deelden flyers uit met daarin de oproep om IsraŽlische producten te boycotten. Zij hebben aangifte gedaan bij de politie wegens belediging en bedreiging.

8 april 2002 De Nederlands-IsraŽlische hoogleraar Martin van Creveld riep in het radioprogramma van de EO, De ochtenden, op tot "massaal bloedvergieten" en het "vermoorden van tienduizend Palestijnen" om een einde te maken aan de terreur. Daarna zou er een ondoordringbare muur moeten worden gebouwd tussen IsraŽl en de Palestijnse gebieden. Hoewel Salomon Bouman vanuit Jeruzalem de uitspraken nuanceert door te stellen dat "lang niet iedereen in IsraŽl er zo over denkt als Van Creveld," krijgt de EO allemaal telefoontjes van verontruste luisteraars. De gerechtstolk P. Kuiper heeft ondertussen de officier van Justitie in Amsterdam verzocht te onderzoeken of de uitspraken van Van Creveld strafbaar zijn.

9 april 2002 Het Openbaar Ministerie heeft voor een onderzoek naar hackers zes woningen en twee bedrijfsgebouwen, van Xtreme Power (XP) en van Down Under Crew (DUC), doorzocht. Volgens justitie zijn ze onder meer verantwoordelijk voor het verstoren van de koninklijke chat-sessie eind januari van dit jaar. Bij de invallen namen rechercheurs computers en cd-rom's in beslag.

9 april 2002 De Rotterdamse imam El-Moumni wordt door de rechtbank vrijgesproken, voor zijn discriminerende uitspraken jegens homoseksuelen. Briefschrijvers keuren de vrijspraak af en ook volgens het redactioneel in de NRC is er "geen rede tot vreugde"over de vrijspraak. "Er is evenmin aanleiding voor wanhoop." Het OM gaat namelijk nog in hoger beroep. "De relatief recente verworvenheid dat vrouwen en homoseksuelen niet gediscrimineerd mogen worden, vergt een bredere verdediging. Alleen zo kan El-Moumni en zijn geestverwanten duidelijk worden gemaakt dat de vrijspraak van gisteren geen vrijbrief is."

11 april 2002 De Holland Media Groep (HMG) heeft geprobeerd om, door middel van een kort geding, te voorkomen dat televisiepresentator en acteur Marc Klein Essink zal gaan spelen in een nieuwe ziekenhuisserie van Net 5. Volgens HMG zou de 'goodwill' van de HMG-zender RTL4 daardoor schade ondervinden. De rechter stelde HMG in het ongelijk, maar die betwistten de uitspraak en overwegen om in beroep te gaan bij het hof.

13 april 2002 Bij de demonstratie "Stop de oorlog tegen de Palestijnen" in Amsterdam grijpt de politie een aantal malen in om bepaalde uitingen te stoppen. Met name treedt zij op tegen de bordjes waarop de davidsster gelijk wordt gesteld aan het hakenkruis en het verbranden van IsraŽlische vlaggen. Het Parool kopt op maandag "Vrijheid van meningsuiting", groot op de voorpagina, en wijst daarbij op het "virulent anti-semitisme." Het Algemeen Dagblad kopt: "Amsterdam niet meer van de joden."Ook in de dagen daarna wordt er in de kranten heftig gereageerd op het anti-semitistische leuzen als "Hamas, hamas, alle joden aan het gas."

15 april 2002 Deutsche Bahn is een rechtszaak begonnen tegen de internetaanbieder Xs4all over twee webpagina's uit het linkse internet tijdschrift 'Radikall'. De rechter besloot in een kort geding dat Xs4all de twee webpagina's van een abonnee moet blokkeren. Het gaat om twee artikelen (uit 1998) waarin staat beschreven hoe activisten transporten van kernafval per spoor kunnen vertragen door bovenleidingen en seinkasten van de Deutsche Bahn onklaar te maken. De Duitse justitie had eerder al de toegang vanuit Duitsland tot de homepages en websites van Xs4all-gebruikers geblokkeerd. De blokkade werd weer opgeheven omdat de Duitse justitie zich realiseerde dat de toegang tot webpagina's niet zo gemakkelijk kan worden gestopt. Op allerlei plaatsen in de wereld verschenen 'mirrors' (kopieŽn) van de Radikal-site, dat is wederom het geval (voor meer zie: www.indymedia.nl/2002/04/3281.shtml ).

16 april 2002 Ook bovenstaand verhaal kreeg nog een vervolg toen de juristen van de Deutsche Bahn er achter kwamen dat naast 'mirror' sites er ook archieven van zoekmachines bestaan. In deze openbare archieven worden ook kopieŽn van de door de zoekmachines doorzochte sites bewaard. Daarom werd er door de advocaat van DB ook van Google en Altavista (beide populaire zoekmachines op internet) geŽist dat zij de pagina's van 'Radikall' zoud moeten verwijderen.

19 april 2002 Het omstreden portret van Pim Fortuyn van kunstschilder L.van den Akker blijft in Goes voor opschudding zorgen. Eerst al liet de gemeente het hakenkruis op zijn voorhoofd weghalen, waarna de schilder het voorzag van de tekst "leeg is leeg". Daarna heeft iemand geprobeerd het in brand te steken en werd het beklad. Nu is er nogmaals geprobeerd het in brand te spreken. Het portret liep slechts lichte schade op.

23 april 2002 Actiegroep A SEED krijgt een telefoontje van Eyeforenergy met het verzoek om binnen een half uur hun logo van de A SEED website te halen. Een dag later neemt Eyeforenergy contact op met Antenna, de webserver van A SEED, (door middel van een aantal telefoontjes en later gevolgd door een stortvloed aan e-mailtjes) met het dreigement dat er gerechtelijke stappen zouden worden ondernomen tegen de beheerders van de site als het logo voor het einde van de dag niet is verwijderd.Volgens Eyeforenergy heeft de website van A SEED een "lasterlijke en illegale inhoud en het meest bezwaarlijk is de aangepaste versie van ons logo, dat ingaat tegen de Europese wetgeving die merknamen beschermt."(zie ook: www.aseed.net )

26 april 2002 Karin Spaink is veroordeeld tot het betalen van 2500 euro aan de Belgische rijkswachter Koen Clonen "wegens beledigende uitspraken in de media". Ook haar vriend Zenon Panoussis moet dezelfde rijkswachter 2500 euro betalen voor lasterlijke opmerkingen op de site www.klotenknijper.com Tevens moet hij de Belgische staat 1250 euro betalen voor de inbreuk op het auteursrecht van het rijkswachtlogo. De kwestie begon nadat Spaink en Panoussis tijdens een treinreis van Amsterdam naar Antwerpen commentaar hadden op het intimiderend gedrag van de rijkswacht jegens twee jongens van Marokkaanse komaf. Kort daarop werd het koppel Spaink en Panoussis zelf gearresteerd. Panoussis werd daarna mishandeld door de rijkswachters.
Spaink schreef enkele dagen later in De Morgen een verslag van die gebeurtenissen. De klachtencommissie van de politie heeft drie jaar later nog steeds niet gereageerd, maar veertien maanden na publicatie van het artikel in De Morgen werd Spaink door de rijkswachter in kwestie gedaagd wegens laster. Toen Panoussis daarop de site opende met de relevante stukken en dagvaarding werd ook hij gedagvaard wegens laster. De Belgische staat voegde zich vrijwillig bij de zaak wegens inbreuk op haar rijkswachtlogo. Het vonnis bepaalde dat "parodie en karikatuur" toegestaan zijn als het maar niet te ver gaat, d.w.z. zolang het "recht op eerbied van de Rijkswacht" als Belgische instelling maar niet wordt aangetast.

4 mei 2002 De Liberaal Joodse gemeenschap in Lelystad kreeg van het lokale 4 Mei Comitť geen toestemming om kaddisj te zeggen tijdens de plaatselijke dodenherdenking. Het Comitť vond het niet gepast omdat het gaat over "joden die zijn overleden door een politieke daad" Nu de relatie tussen joden en Palestijnen in IsraŽl op gespannen voet staat zou dit mensen tegen de borst kunnen stuiten.

6 mei 2002 Pim Fortuyn doodgeschoten.

6 mei 2002 Tegen twee directeuren van het farmaceutische bedrijf Roche is zeven weken voorwaardelijke gevangenisstraf geŽist voor het overtreden van het reclambesluit. Tegen het bedrijf zelf is een geldboete geŽist van 49.500 euro. Volgens de officier van justitie maakte het bedrijf in het afgelopen jaar zeven keer reclame voor een receptmiddel tegen overgewicht door middel van advertorials in een vakblad voor diŽtistes, en voor 937 radiospotjes die in 2000 werden uitgezonden.

7 mei 2002 Naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn komt er een stroom van hate-mails op gang aan het adres van de media, omdat ze een 'hetze' gevoerd zouden hebben tegen Pim Fortuyn. Ook diverse politici, milieuorganisaties en linkse activisten worden onder vuur genomen. In Den Haag wordt een verslaggever door iemand met een baksteen op het hoofd geslagen en in Leiden dringt een groep mannen het actiecentrum Eurodusnie binnen, vernielt de ramen en een deel van het interieur. Op diverse andere plaatsen worden ruiten ingegooid of pogingen tot brandstichting gedaan.

11 mei 2002 Parlementair verslaggever Job Frieszo mag van zijn werkgever niet deelnemen aan het VARA-programma Barend&Witteman. Redenen hiervoor werden noch door de NOS noch door Frieszo zelf gegeven. Frieszo zou bij de NOS sinds de moord op Fortuyn omstreden zijn wegens zijn uitlatingen vůůr diens dood.

14 mei 2002 Een demonstratie van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) in Harderwijk is door burgemeester J. de Groot verboden uit vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde. De NVU, die op 18 mei wilde demonstreren tegen de jarenlange linkse politieke terreur, wil het verbod nu via de rechter aanvechten.

14 mei 2002 De juristen Spong en Hammerstein doen aangifte wegens 'haat zaaien'. Aangeklaagden zijn de politici Thom de Graaf, Bas Eenhoorn, Rob Oudkerk en de journalisten Marcel van Dam, Peter Storm, Matty Verkammen, de redactie van NRC Handelsblad en de makers van enkele websites. De juristen verwijten hen dat zij met bepaalde uitspraken hebben bijgedragen aan het scheppen van een sfeer waarin de moord op Pim Fortuyn mogelijk was. Volgens het zogenaamde 'haatzaai'-artikel 137d uit het wetboek van strafrecht staat er een gevangenisstraf van maximaal ťťn jaar op een dergelijke overtreding.

14 mei 2002 Justitie houdt drie personen aan die worden verdacht Pim Fortuyn enkele taarten in het gezicht te hebben gegooid. Onderzocht wordt of ze betrokken zijn bij de moord op Fortuyn, "de wildste geruchten moeten nagetrokken worden," aldus minister van Justitie Korthals.

15 mei 2002 Er zijn bij de Reclame Code Commissie (RCC) honderden klachten binnengekomen over een tv-spotje van Dutchtone wegens het gewelddadige karakter ervan. In het spotje belaagt een aantal kabouters met pikhouwelen een auto, waarbinnen een gezinnetje zich schuilhoudt. Uiteindelijk steken de kabouters de auto in de hens. De RCC zal onderzoeken wat er met het spotje moet gebeuren.

15 mei 2002 Het Algemeen Dagblad heeft kort na elkaar twee columns van Pamela Hemelrijk geweigerd. De ene column was te"lang" volgens hoofdredacteur Oscar Garschagen en de andere die over de media en Pim Fortuyn ging, ontaarde "in een scheldkanonade." Volgens Hemelrijk gaat het conflict niet over haar broodwinning, maar over haar "recht van spreken."

15 mei 2002 De beschuldigingen van Anton Geesink aan het adres van het Olympisch Comitť hangt de voorzitter van het NOC*NSF danig de "keel uit". Hij probeert dan ook Geesink te ontheffen uit zijn functie als lid van het Internationaal Olympisch Comitť.

15 mei 2002 Burgemeester W. Urlings van Hoogeveen heeft een spandoek dat boven de A 28 hing laten verwijderen. De tekst van het spandoek was: "Geef de moordenaars niet hun zin. Stem op Pim."

16 mei 2002 Twee vredesactivistes zijn veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, voor vernielingen op vliegbasis Volkel en het "in gevaar brengen van het luchtvaartverkeer." Een medeactievoerster kreeg van de politierechter twee maannden cel, waarvan ťťn voorwaardelijk. Behalve voor de acties op de vliegbasis werden zij veroordeeld voor verzet tegen de politie. De actievoersters willen de aanwezigheid van atoomwapens op de vliegbasis in de openbaarheid brengen. Een 65-jarige actievoerder kreeg een boete van 150 euro.Terug