Bellend rijden erger dan dronken rijden

door Martin Hulsing

"Dit telefoongesprek gaat u 138 euro kosten". Dagenlang werd deze boodschap in verschillende reclamespotjes op radio en tv onder de aandacht gebracht: telefoneren achter het stuur wordt vanaf 1 april 2002 strafbaar. Veel te gevaarlijk. Dat wil zeggen, het bellen met de telefoon in de hand. Het handsfree-bellen, waarbij voor een klein bedrag in de auto een set ge´nstalleerd kan worden, is geen probleem. Sterker nog, in de Postbus 51-spotjes wordt dat als oplossing gepresenteerd. Zelfs het NOS-journaal neemt op bescheiden wijze de rol van de reclame over en besteedt er op tv ruimschoots aandacht aan.

Er is echter een klein probleempje. Uit een Brits onderzoek blijkt dat het handsfree bellen weliswaar veiliger is dan het 'hands-held' bellen, maar dat beiden gevaarlijker zijn dan het rijden met alcohol op. Met name het reactievermogen van de bestuurder gaat nogal achteruit tijdens het telefoneren, hetgeen geen onbelangrijke factor is in het besturen van een automobiel. De opdrachtgever van het onderzoek is de Britse verzekeringsmaatschappij Direct Line, wegens mogelijke bevooroordeeldheid misschien wetenschappelijk gezien niet de meest betrouwbare opdrachtgever. In dit geval geen probleem omdat hun vooroordelen, gestuurd door geld, in dit geval overeenkomen met de doelstelling van het onderzoek, namelijk antwoord krijgen op de vraag: wat is de veiligste manier van rijden?

Het is natuurlijk nogal vreemd dat een overheidsinstelling een manier van autorijden promoot die gevaarlijker is dan dronken achter het stuur zitten. Zeker als dat een overheidsinstelling is die zich met de verkeersveiligheid bezighoudt. Van onze belastingscenten nog wel! Dat is misschien wat goedkoop, maar het lijkt me toch een serieuze zaak.

Het is daarom beklagenswaardig dat ook het NOS-Journaal, als onafhankelijke nieuwsbron, deze overheidspropaganda klakkeloos overneemt. De NRC had er op 30 maart ten minste nog een klein berichtje over geschreven met de welluidende titel "Bellend rijden erger dan dronken rijden." Of was hier sprake van een ordinaire 1 april-grap?Terug