Sommige media niet geamuseerd door taart

"De Taart: een wapen uit meestal de linkse hoek"
(Kop in Trouw 15-03-2002 )

Door Kees Stad

Het zal weinigen zijn ontgaan dat de kale zakenpoliticus Pim F. door een aantal taarten in het gelaat getroffen werd toen hij net op het punt stond zijn boek (tevens partijprogram a 14 Euro 95) te presenteren. Weinig actiemiddelen werken - mits goed benut - zo spectaculair en de actie werd dan ook breeduit verslagen door zo'n beetje alle media die het land rijk is. Het effect was dat het zelfingenomen heerschap op tv en in de kranten voor het eerst geheel anders afgebeeld werd dan hij zelf wilde en dan het publiek gewend was. Niet een triomfantelijk lachende en enigszins olijke nette heer, maar een beteuterde, wanhopige of woedende smeerkees werd getoond. Nu kan men van mening verschillen over de noodzaak om juist in het imago van DEZE nette meneer een deuk te proberen te trappen, maar een feit is wel dat hij buitenproportioneel veel gratis media-aandacht kreeg. De minister-president vond het trakteren op gebak niet democratisch. Dat werd beaamd door een voorstander van culinaire politieke actie, die in het NCRV-radioprogramma 'cappuchino' voorstelde om voortaan dan maar ALLE presidentskandidaten zo te benaderen.

Verder valt er natuurlijk aan zo'n actie met geen mogelijkheid een kwade draai te geven. Het geniale van taartacties is nu juist dat ieder weldenkend mens dat inziet; het is misschien niet prettig voor het slachtoffer, maar verder moet'ie niet zeuren. Drie kranten presteerden het echter om alsnog een rotstreek uit te halen door uit de dikke duim te zuigen dat het helemaal geen onschuldige taarten betrof. Volgens de Telegraaf (die er overigens wel een mooi fotootje op de voorpagina bij plaatste) zouden de taarten immers van 'braaksel' zijn gemaakt. Volgens de Volkskrant zou er poep in zitten en het AD specificeerde dat de uitwerpselen van de veestapel afkomstig zouden zijn, althans; daar stonken de taarten naar. Hoe ze aan deze wijsheid kwamen werd er niet bijverteld. De taartenbakkers van de Biologische Bakkers Brigade hebben ze in ieder geval niet gesproken. Die waren verbaasd over de suggestie van de kranten wat de ingrediënten betreft. Tijdens de actie is ook ergens een stinkbom gebruikt, toen hebben de journalisten blijkbaar maar bedacht dat dat van de taarten afkomstig was. Verder zijn het maar activisten waar je over schrijft, dus die hoef je toch niet serieus te nemen.

Toevallig of niet schreven de laatste twee kranten ook nog eens tamelijk minachtend over de actie en de activisten (citaat Volkskrant: "Misschien, lijkt ook Fortuyn zich te realiseren, is de actie van de 'Biologische Bakkers Brigade' zo nadelig nog niet: de voorpagina's zijn weer een dag voor hem en slachtoffers wekken sympathie." De doelstelling van de BBB lijkt trouwens aan de naïeve kant: "De taarten dienen het charisma van de onaantastbare extreem-rechtse populist te doorbreken en hem van zijn voetstuk te stoten.") Het AD had meteen iemand in de zaal te pakken die voorspelde dat dit de kale heer tenminste twee zetels extra winst op zou leveren. Beide kranten hieven het zure vingertje dat we van de Volkskrant zo gewend zijn, om te onderwijzen dat acties als deze natuurlijk het tegenovergestelde bewerkstelligen. In het NRC, dat samen met andere kranten redelijk neutraal over de actie schreef, volgde de zaterdag erna de columnist en beroepsgrappenmaker Youp van het Hek. Ook hij opende met de constatering dat de taarters dom waren en dat PF er garen bij zou spinnen. Maar goed, dat is dan nog een mening van een columnist, het staat niet in het bericht over de gebeurtenis zelf zoals bij AD en Volkskrant.

Terug