Wat niet mocht 2002

17 januari 2002
Politieman H. Vos, die in zijn column op Radio Rijnmond onder andere politici 'staatsmongolen' noemde en tekeerging tegen junks, mag van zijn districtschef H. De Jong doorgaan met zijn column. Maar hij mag het niet meer hebben over politie, openbare orde en veiligheid.

Januari 2002
Uitzending van de Nederlandse bobsleeër Arend Glas naar de Olympische Winterspelen dreigde wegens diens sympathie voor rechtsextreme ideeën in het verleden in gevaar te komen. Na onderzoek van het NOC*NSF en na stellingname van Glas tegen dergelijk gedachtegoed mag hij toch mee gaan dingen naar goud. In het Olympic Charter zijn de regels neergelegd waaraan sporters zich moeten houden. Hierin worden geen voorwaarden gesteld aan de persoonlijke gedachten en sympathieën van atleten. Het Telecombedrijf Ben heeft wel besloten zijn reclamecampagne rondom Glas te wijzigen. Waar mogelijk zal het portret van de bob-stuurman uit de folders en advertenties worden gehaald en op de internetsite van Ben is Glas inderdaad niet te vinden.

Januari 2002
De organisatoren van het antimonarchale actiefeest het Witte Plein, mogen niet op de door hun aangevraagde plek op het Spui hun bijeenkomst houden omdat daar volgens Burgemeester Cohen de NOS en andere TV stations hun wagens moeten parkeren. Hoewel de NOS heeft aangeboden naar een andere plaats te verkassen houdt de burgemeester vast aan zijn weigering.

Januari 2002
Ondernemers op het Damrak in Amsterdam moeten in het kader van Het Huwelijk hun reclameborden verwijderen. De verantwoordelijke wethouder Ton Hooijmaijers vindt dat de straat er zo veel mooier uitziet. Voor de twee ondernemers die zich - behalve Blokker en Kentucky Fried Chicken - verzetten heeft hij geen goed woord over. Hij plaatst zelfs een racistisch bedoelde opmerking over het feit dat er onderhandelingen zijn geweest maar dat die niet zo goed verlopen waren omdat zijn Indisch niet zo goed is.

17 januari 2002
Het werk van fotograaf Thomas Schlijper dat te zien was in het raam aan de straatkant van advocatenkantoor Baker & McKenzie aan het Leidscheplein te Amsterdam is vandaag verwijderd. Het is met name de opstelling van twee foto's tegenover elkaar die ergernis wekt. Op de ene foto zitten Willem-Alexander en Maxima in een bus en zwaaien naar buiten. Op de andere foto staan vluchtelingen uit een vluchtelingengevangenis in Hoorn achter tralies en zwaaien naar buiten tijdens een lawaaidemonstratie van de Anti-Fascistiese Actie Hoorn uit protest tegen het harde vluchtelingenbeleid. De foto's staan zo opgesteld dat het lijkt alsof de vluchtelingen en Willem-Alexander/Maxima naar elkaar zwaaien. De foto's zijn nu te zien in café Het Paleis in de Paleisstraat.
Terug