Parool en lezersbrieven

Door Patrick Pubben

Extra! 19 november 2001. Als reactie op een artikel in het Parool van 29 oktober 2001 over de terugtrekking van Israël uit Bethlehem stuurde ik een brief naar deze krant. De brief en het artikel zijn te lezen op de site van Extra! onder Open Brieven.

Het Parool plaatste de brief op 6 november. Helaas moesten de laatste twee alinea's het ontgelden. Daarin viel te lezen dat de vermeende druk op Israël van de kant van de VS om zich terug te trekken uit de bezette steden wel meeviel gezien het feit dat de Amerikaanse senaat in dezelfde periode de jaarlijkse steun van 2,7 miljard dollar aan Israël goedkeurde (zie Extra! #2). Wie echt druk wil uitoefenen, kan deze steun op zijn minst een week of twee uitstellen. Ook de suggestie in de oorspronkelijke brief om het doodschieten van een Palestijnse minderjarige voor de afwisseling eens een terreurdaad te noemen en het vermoorden van een Israëlische soldaat een vergelding, bleef onvermeld.

Aan ruimtegebrek kan het niet hebben gelegen: bij de brief werd een foto van de vermoorde minister Zeevi geplaatst. Wat van de brief overbleef, was niet veel meer dan een mening zonder argumenten waarvan er zo veel zijn in een land met vrijheid van meningsuiting. Het geeft aan dat ingezonden brieven heel erg goed worden gelezen en met naargeestige precisie worden ontdaan van de 'verkeerde feiten', een fijnzinnige methode om de publieke opinie te beïnvloeden die tot gevolg heeft dat de Paroollezers de mogelijkheid wordt ontnomen, zichzelf een mening te vormen.

Het zou eerlijker zijn de hele brief te plaatsen en met een zwarte stift de betreffende passages door te halen.Terug