'Eerste relletjes in straten van Ottawa'

Door Kees Stad

Extra! 19 november 2001. Onder deze kop doet de NRC van zaterag in z'n economie-katern verslag van protesten bij de IMF/Wereldbank/ G20-vergadering in Ottawa. Op zich fijn dat NRC signaleert dat de protestbeweging in Canada kans heeft gezien in een paar weken tijd verzet te organiseren tegen de plotseling van Washington naar Ottawa verschoven topvergadering. Minder handig is de constatering van de krant dat 'De vergaderingen (...) van dit weekeinde zouden kunnen uitmonden in de eerste confrontatie tussen antiglobalisten en de autoriteiten sinds de terreuraanslagen van 11 september in New York en Washington'. Het artikel besluit nog eens met de constatering: 'Demonstraties tegen de grote internationale instituties, zoals de financiële top van de G7 eind september in Washington [huh?], waren er sinds 11 september niet. De deze week afgesloten vergadering van wereldhandelsorganisatie WTO vond bovendien plaats in het voor demonstranten slecht toegankelijke Doha, in de oliestaat Qatar'.

Dat laatste klopt, maar zelfs daar werd gedemonstreerd door de paar ngo-vertegenwoordigers die door hadden kunnen dringen tot de vergadering. Maar wat volledig buiten beeld blijft, en wat zeldzaam geillustreerd wordt door deze blooper, is dat er op honderden plekken op de aarde gedemonstreerd is bij de opening van de WTO-vergadering.

9 november was uitgeroepen tot internationale decentrale actiedag en daar is opzienbarend veeltallig gehoor aan gegeven. Op een speciale website: www.protest.net/qatar.html is een handig overzicht te lezen van een groot deel van de anti-wto-initiatieven over de hele wereld. Dat zijn er veel teveel om hier op te sommen, maar een selectie spreekt al boekdelen. In India bijvoorbeeld, gingen al op 6 november tienduizenden mensen de straat op tegen de WTO. In Zuid-Korea hebben duizenden rijstboeren felle gevechten met oproerpolitie geleverd, omdat ze vrezen door de Amerikaanse rijstproducenten weggevaagd te worden. Ook op de Filippijnen, in Brazilië, en veel andere zuidelijke landen werd massaal gemobiliseerd. Maar het is eerder regel dan uitzondering dat dit in westerse media buiten beeld blijft, en zo blijft het sprookje dat de 'anti-globaliseringsbeweging' vooral bestaat uit verveelde rijke jongeren in stand. Maar ook die verveelde jongeren hebben zich weer geweerd, en werden door de media over het hoofd gezien. In Frankrijk bijvoorbeeld, waren in tientallen steden demonstraties of manifestaties (zie: www.attac.org/nonewround) In Duitsland waren in 23 steden op 10 november demonstraties (zie: www.attac-netzwerk.de/wto/liste.html) In Italië waren in meer dan 100 steden manifestaties, georganiseerd door het Italian Social Forum (www.romasocialforum.org), met als hoogtepunt de demonstratie in Rome waar meer dan 100.000 mensen liepen. Ook in Noorwegen was een grote demonstratie, in Londen liepen duizenden mensen al in het eerste weekend van november om een eerlijk wereldhandelssysteem te eisen, in Canada waren op 30 plekken initiatieven en voor de VS geldt hetzelfde.

In veel van deze gevallen waren de demonstraties ook gericht tegen de oorlog. In Nederland bleef het nog het rustigst, met alleen een paar acties op universiteiten en een besloten seminar van de FNV en de Raad van Kerken. In totaal hebben er rond de WTO-vergadering in Qatar dus veel en veel meer mensen gedemonstreerd dan tijdens de vorige WTO-top in Seattle. Dat een krant als het NRC niet in staat is om dat te signaleren en het zelfs hardop ontkent, geeft te denken.Terug