Redactioneel

Eén van onze achtergronden

Etnische zuiveringen en oorlogsmisdaden worden door het Westen beloond en ondersteund in Turkije, en in Servië bestraft. Dat behoort een mens toch aan het denken te zetten, met name als de verantwoordelijke grote leiders in de media worden bejubeld en in maatschappelijke discussies begrippen als "de nieuwe wereldorde" en "humanitaire missie" schaamteloos worden gebruikt.

Leefbaar Nederland: bij voorbaat mislukt

Leefbaar Nederland wordt uiterst kritisch benaderd door de Nederlandse media, misschien terecht, maar de klakkeloze volgzaamheid voor de gevestigde politiek tekent de hypocrisie.

Trouw aan Shell

Het is niet zo eenvoudig om erachter te komen wat Shell uitvreet in de wereld. De belangrijkste uitzondering is Nigeria, waarover de afgelopen jaren meer nieuws naar buiten is gekomen dan alle andere landen te samen waar Shell opereert. Maar waar gaat het eigenlijk over?

Brent Spar: tussen de grote vervuiler en de diepe blauwe zee

Een klassieker. Hoe voer je de discussie zodanig dat je er altijd als 'morele winnaar' uitkomt.

Een 'patentje oorlog'

Veel Nederlandse kranten besteedden aandacht aan de vraag of de VS het patent op Cipro zouden handhaven. Een aantal kranten schreef zelfs dat ze het patent al hadden geschonden. Dit klopt echter niet. Met de naderende top in Qatar over onder meer octrooirechten op medicijnen konden de VS zich dit niet veroorloven. Achtergronden.

Wapenstilstand voor oorlogstegenstanders?

De berichtgeving over de demonstratie van 20 oktober was een stuk beter dan die van de eerste manifestatie van 30 september, maar op de Volkskrant kun je gelukkig rekenen als het er om gaat oppositie in Nederland de grond in te schrijven. En natuurlijk op Elsbeth Etty, die haar handwerk heeft geleerd in de CPN.

Soedan en de NRC

Een kleine update over die inmiddels befaamde 'raket' in Soedan. Internationaal terrorisme voor bij de open haard.

Werkende vrouw: tweeverdiener of zorgtaakcombineerder

"Het probleem van de vrouw als medemens" zoals Freek de Jonge de opkomst van de vrouwenbeweging en haar confrontatie met de maatschappij omschreef in de jaren 70. Wat is dat eigenlijk, een vrouw?

De illusies van Grunberg

Boeings in een kantoor vliegen geen probleem. Burgers bombarderen in een derdewereldland, soit. Allemaal zotheid. Maar demonstreren tegen de oorlog, dat is 'zo naïef dat het kwalijk en schadelijk is'.


Israël: geen daden maar woorden
EXTRA! 2 november 2001

De koppen in de kranten waren eensgezind en duidelijk. Israël wordt door de VS onder druk gezet om zich terug te trekken uit de Palestijnse gebieden. In dezelfde dagen werd door de Amerikaanse senaat meer dan 2 miljard dollar aan militaire steun toegezegd aan Israël. Ook daarin waren de kranten eensgezind en duidelijk: geen enkel woord.