Redactioneel

Een week na de terroristische aanval op de VS hebben we het besluit genomen om een begin te maken met een blad voor media-analyse: Extra!. Met name in een tijd als deze is het belang van de media niet te onderschatten. Op allerlei niveaus worden overhaast allerlei beslissingen genomen, moeten er ook overhaaste beslissingen worden genomen. De rol van de media hierin is dat ze ons op de juiste wijze inlichten over wat er gebeurt en de relevante achtergronden geven. Op basis daarvan kan er een discussie gevoerd worden. Op dit moment wordt een arm derdewereldland aangevallen door de grootste militaire macht op aarde. Er wordt zelfs gepoogd om de oorlog te laten escaleren naar andere landen. De besluitvorming hieromtrent vindt grotendeels plaats op heel hoog niveau.

In de vloed van informatie sinds 11 september komen talrijke interessante feiten naar boven. Tegelijkertijd is er geen enkele landelijke krant die zich heeft uitgesproken tegen de aanval die nu gaande is. Slechts een enkeling krijgt een minuutje op TV, of hier en daar een verdwaald citaatje tussen krantenpagina's met oorlogspropaganda. Er zijn al tientallen kaartjes gemaakt met allerlei militair-strategische overwegingen, en nog niet een voor de hongerende slachtoffers. Een kop in Het Financieel Dagblad van 8 oktober vertelt het hele verhaal: "Felle Afghaanse winter is grootste vijand van de Amerikaanse troepen". Er wordt geen woord vuil gemaakt aan vluchtelingen of aan de gevolgen van de aanval voor de Afghaanse bevolking. "De temperatuur keldert tot min 40 graden. De gevoelstemperatuur zakt nog verder in sneeuwstormen. In zulke omstandigheden kan geen enkele eenheid vechten, hoe goed ze ook uitgerust zijn." Precies.

Er zijn meer verhalen te vertellen, en er zijn andere manieren om naar de wereld te kijken. Op wat voor wijze we de wereld voorgeschoteld krijgen door de 'verantwoordelijke media', zal voor ons het onderwerp van onderzoek en analyse zijn. En hopelijk ook een middel om daar enige verandering in te brengen.Nieuw: Bommen en BroodTerug