Welkom bij EXTRA!
Het onafhankelijk blad voor onderzoek en analyse van de Nederlandse media. Deze week de volgende artikelen:


Redactioneel

Waarom zijn we hier?

John Negroponte: 'de onderkoning van de USS Honduras'

John Negroponte was de ambassadeur in Honduras van 1981 tot 1985. Vijftien jaar en vele mensenrechtenrapporten later kan het zelfs een Volkskrantjournalist niet zijn ontgaan wat hij toen allemaal heeft uitgevreten. Negroponte is benoemd tot de Amerikaanse ambassadeur voor de VN. Hij zal zich gaan inzetten voor de "strijd tegen het terrorisme". Een klassieker die Orwell zeker gewaardeerd zou hebben.

Hulde aan de Telegraaf

Eindelijk is het gezegd, pas 26 jaar na het einde van de Vietnamoorlog, en dan nog wel in de Telegraaf. "Bij mijn weten hebben de Vietnamezen bijvoorbeeld nooit New York en Washington aangevallen. Toen waren de Amerikanen de Agressors".

Terroristentrio terug in Washington
De terugkeer van Elliot Abrams, John Negroponte en Otto Reich in het diplomatieke circuit van Washington verdient wel wat aandacht in de Nederlandse media gezien hun rol in de terreur in midden amerika in de 80er jaren.

Column:
Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de Nederlanders de hoorn neergooit bij het horen van het woord enquete

Internationaal terrorisme, Soedan en 'de rode loper'
Nog steeds is er nauwelijks aandacht voor de gevolgen van het internationale terrorisme waar het Westen zelf voor verantwoordelijk is. Een goed voorbeeld daarvan is de vernietiging van de farmaceutische fabriek El Shifa in Soedan. In dit specifieke geval met repercussies voor het Westen zelf, nu het er op lijkt dat de aanslagen van de 11de september voorkomen hadden kunnen worden.

Golf mediahaat overspoelt oorlogstegenstanders
De journalistiek in Nederland lijkt eenvormig gekozen te hebben voor verkettering van eenieder die vraagtekens plaatst bij de oorlogsvoorbereidingen als reactie op de aanslagen in de VS.

Terroristen en vrijheidsstrijders: een strijd om woorden
Er lijkt iets vreemds aan de hand te zijn met het begrip terrorisme....

'En wat denken jullie hiervan'
Om het 'beschaafde Westen' te verdedigen heeft Bush gekozen voor de retoriek en middelen van het 'Wilde Westen' en dat gaat gepaard met een niet overtuigende blik, waarschijnlijk omdat hij beseft machteloos te staan of gewoon omdat hij een matig acteur is.